W jaki sposób najlepiej serwować desery? Jakie naczynia są w tym celu najlepsze? Na jakie rzeczy się zdecydować?

przez | 21 czerwca 2023
Wszyscy kochamy ciasta, ponieważ polepszają nam nastrój jak i osładzają życie. Są najbardziej przyjemną częścią wszystkich przyjęć, by jednakże ładnie wyglądały, powinny być podane w najlepszy możliwy sposób. Metod na podanie ciast jest naprawdę dużo. Mamy całą masę naczyń, które do tego służą, w ten sposób zaś możemy w elegancki sposób zaserwować gościom każdy rodzaj deseru. Taki deser powinien być nie jedynie ucztą dla podniebienia, lecz także dla oczu.

kawałki ciasta

Autor: Sonny Abesamis
Źródło: http://www.flickr.com
Biorąc w związku z tym paterę, na przykład patery na owoce, ale też talerz lub półmisek warto się postarać, aby poukładane na nich ciasto (ciasto na święta) prezentowało się pięknie i zachęcająco – serdecznie zapraszam. Aby w odpowiedni sposób podawać deser, trzeba głównie dopasować naczynie do swoich potrzeb. Zastanówmy się, jak dużo ludzi będziemy gościć oraz jak dużo ciast planujemy zaserwować. Zasadą jest, iż taki deser powinno się podawać na szklanych paterach, ale oczywiście to nie jest reguła.

Najważniejsze, żeby naczynie pasowało do talerzyków deserowych, lecz również charakteru wnętrza i rodzaju przyjęcia. Prócz szkła do wyboru są także patery metalowe, porcelanowe, jak również z drewna. Tak właściwie propozycji jest całkiem sporo, każda patera posiada innego rodzaju zastosowanie w związku z tym można ich używać do różnego rodzaju deserów, jak patery do ciast. Patery szklane są najbardziej popularne oraz najczęściej wybierane. Podstawowa wersja to jednopoziomowa patera, która jest na nóżce – patera do ciasta. Można właściwie przebierać w wielu rodzajach oraz wzorach. Szklane patery mogą być duże, lecz również delikatne.

Tego typu patera będzie najlepsza, gdy gości nie przyjdzie aż tak dużo, natomiast dla większej ilości gości dobrze będzie przygotować naczynie z dwoma poziomami lub z trzema piętrami (patery na tort). Jak mamy jeden albo więcej różnych ciast, to taka patera pozwoli na rozmieszczenia go tak, aby nie zmieszać smaków. Możemy równie dobrze na najniższym poziomie umieścić owoce. Żeby zapewnić naszym gościom duży komfort jak i wygodę, najlepiej wybrać paterę obracaną. To znacznie ułatwi zaproszonym gościom dostęp do deseru, nie będziemy się jednocześnie musieli martwić o jego rozłożenie. Czasem nawet takie naczynie posiada klosz, a to pozwala na utrzymanie świeżości deseru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*